Skip to main content

Zwolsman Gips

Zwolsman Gips is al meer dan 50 jaar gespecialiseerd in de im- en export van dentale natuur en synthetische gipssoorten, die worden gebruikt in de tandtechniek, orthodontie, orthopedie, kunstsector, theater- en filmindustrie en voor sporen onderzoek. Ons assortiment bestaat uit meer dan 60 soorten gips uit Duitsland en de Verenigde Staten, die voldoen aan de hoogste kwaliteits-eisen voor elke toepassing. Van mondgips met pepermuntsmaak (klasse I) en sneeuwwitte artikulator gips (klasse II) tot marmerhard kroon- en brugwerk stonegips (klasse IV).

De gipssoorten voldoen aan de ISO 6873/EN 26873 en DIN 13911 normen. Bovendien hebben wij ook nog een ruim assortiment van straalmiddelen en vloeistoffen die in de tandtechniek worden gebruikt. Wij leveren in geheel Nederland binnen 24 uur. Levertijd in België is maximaal 48 uur. Wij hanteren geen minimale leveringscondities. Orders van een 3 kg emmer tot pallets van 1000 kg, alles is mogelijk.

TRANSPORT

Zwolsman Gips transporteert de gips via Wesseling Logistics uit Sassenheim. Wesseling Logistics is een modern, middelgroot familiebedrijf met meer dan honderd jaar ervaring en meer dan 110 medewerkers. Zij onderscheiden zich door betrokken, Nederlandstalig personeel en een sterke nadruk op informatiserings- & automatiseringsprocessen. De definitieve levering wordt uitgevoerd door lokale distributiebedrijven indien de levering buiten de Randstad moet plaatsvinden.

Transporten in en rond Den Haag en Rotterdam worden door onze eigen expeditie uitgevoerd

GIPS IN HET ALGEMEEN

Het mineraal gips, met de samenstelling CaSO4.2H2O, komt gewoonlijk voor als kleurloze, transparante monoculaire kristallen en wordt gerekend tot de sulfaten. Behalve als grote kristallen komt het ook vaak massief of in fijnkorrelige massa’s voor. In Noord-Amerika is als korrelige massa de woestijn “White Sands” bekend.

Namen voor bepaalde vormen van dit mineraal zijn: gipsalbast (de massieve vorm), gips- of satijnspaat, ook mariaglas of draadgips genoemd (de vezelige vorm), en seleniet (de fraai uitgekristalliseerde vorm). Gips is de gewoonste van alle sulfaatmineralen. Het “gipsgesteente” is ontstaan in relatief vlakke evenbekkens welke van de oceaan afgesloten werden en onder gunstige klimatologische (warme) omstandigheden langzaam verdampten. Dit gebeurde ca. 250 miljoen jaar geleden. Zo vormden zich kristallen die zich laag voor laag opstapelden zoals zout, calcium, magnesium, sulfaationen e.a. Voor de productie zijn de volgende calciumsulfaten belangrijk:

  • anhydriet (CaSO4)
  • dihydraat (CaSo4.2H2O)

In de loop van de tijd zijn de zouten door het hemelwater in de rivieren naar zee afgevoerd. Er bleef zuivere gips over. Het dihydraat is bruikbaar voor productie. Zo vormden zich bekkens in Frankrijk, Midden-Europa, Afrika en Amerika.

Gipsgesteente kan bruin, groen, roze, rood of wit zijn. Het gesteente komt zowel in bergmassieven voor als diep onder de oppervlakte van de aarde. (Zelfs in Nederland bevindt zich een gipslaag; deze is echter door zijn diepteligging onrendabel).

In Luxemburg bevindt zich een rendabele “nachtbouw”. In Duitsland formeerde zich aan de zuidrand van het Harzgebergte een groot gipsbekken. Het gesteente wat zich in het Harzgebied bevindt, heeft een reinheidsgraad van ca. 95 % en is dus bijzonder geschikt voor de productie van tandtechnisch gips. De in Frankrijk gevormde bekkens zijn niet zo rein. Bekkens in Noord-Amerika hebben een mooie kristalvorm (stone soorten). Ook Engeland heeft een mooi gipsbekken. Hierdoor laat de gipssteen zich gemakkelijk van elkaar onderscheiden.

In Duitsland komt natuurgips voor als bergmassieven; op de bergmassieven bevindt zich een mooie flora. Om bij het delven zoveel mogelijk onreinheid te voorkomen, worden de aardlagen en de zich daarop bevindende planten zorgvuldig weggehaald. Door mijnbouwingenieurs wordt daarna de kwaliteit van de lagen door proefboringen bepaald. Het delven geschiedt met zwaar materieel, geholpen door dynamiet.

De gipsfabrieken die natuurgips delven zijn verplicht het afgegraven gebied in de oorspronkelijke staat terug te brengen plus de daarop behorende flora. Het is achteraf bijna niet meer vast te stellen dat er van een bepaald gebied in een eerdere periode gipsstenen gedolven zijn. Hierdoor stegen de productiekosten van natuurgips sterk en had tot gevolg dat de belangstelling toenam naar het zoeken naar andere vormen van gipsproductie.

CHEMISCHE ANALYSE GIPS
(Gemiddelde waarden)

Kristalwater 5 %
Onoplosbare delen 1 %
SO3 53 %
Ca0 37 %
MgO 0,5 %
CO2 1,5 %
R 2 O3 0,15 %

Alkali sporen
Residu:
filter 40 µu 0,6 – 1,2 %

De gipssoorten die wij verkopen kunnen verdeeld worden in de volgende klassen:

Klasse I

Gips voor in de mond, zeer snelle reparatiegips / Wordt niet veel meer gebruikt

Naar Klasse I

Klasse II

Artikulatorgips, inbedgips/cuvettengips – Ietwat vettere gips met een zachte structuur – alleen in het wit te verkrijgen. Artikulatorgips heeft een lage expansie.

Naar Klasse II

Klasse III

Modelgips – Harde gips met een droge structuur. Te krijgen in meerdere kleuren (geel/blauw/roze/groen/wit) Deze modelgipsen kunnen onderscheiden worden in enkel gemalen en dubbel gemalen. De soort maling (kogel of confessioneel) en het aantal keren dat de gipssteen gemalen is, bepaalt de homogeniteit van het gipspoeder.

Klasse III gipsen worden gebruikt als standaard modelgips, om te persen, definitieve modellen, modelbouw, sporenonderzoek, orthopedie, orthodontie, etc.

Naar Klasse III

Klasse IV

Stonegips met een lage expansie en een hard en glad oppervlak bestemd voor:

Kroon & brugwerk

Sokkelgips

Frametechniek

Implantologie

Naar Klasse IV